Wat is een hondenverzekering en kattenverzekering?

Wat is een hondenverzekering en kattenverzekering?

23 mei 2024 - min. leestijd

- Huisdieren

Een hondenverzekering of kattenverzekering is iets waar veel Belgen nog nooit van gehoord hebben. Slechts 6% van de honden en 2% van de katten in België is verzekerd tegen onverwachte dierenartskosten*. Wat is een hondenverzekering en kattenverzekering, waarom is dit belangrijk en wat is de prijs voor jouw hond of kat?

Wat is een hondenverzekering en kattenverzekering?

Een hondenverzekering of kattenverzekering is een verzekering die onverwachte kosten aan je hond of kat vergoedt. Het gaat hier bijvoorbeeld om dierenarts- en behandelingskosten die gerelateerd zijn aan een ziekte of ongeval. Op die manier zijn hoge dierenartskosten geen probleem en kan je je huisdier steeds de beste zorgen bieden.

* Bron: Persbericht Huisdierenverzekering

Hoe vind je de beste hondenverzekering of beste kattenverzekering?

Corona Direct Verzekeringen, momenteel onder de naam Belfius Direct Verzekeringen, was de eerste verzekeraar in België die een hondenverzekering aanbood. Ondertussen werd deze ook uitgebreid naar katten. Vandaag de dag zijn er ook andere verzekeraars die een verzekering aanbieden voor dieren. Hoe vind je de beste kattenverzekering of de beste hondenverzekering? De keuze is aan jou. Hieronder enkele zaken waarop je kan letten.

 • De franchise
  Bij elk ‘schadegeval’ betaal je zelf een kleine bijdrage. Dit heet de franchise of vrijstelling van je verzekering. Bij de Huisdierenverzekering van Belfius Direct Verzekeringen werken we met een vaste franchise van €150. Ondergaat je hond een chirurgische ingreep die je €2.000 kost? Dan krijg je dus €1.850 terug. Er zijn ook verzekeraars die met een percentage werken i.p.v. een vast bedrag.

 • De terugbetaling per schadegeval
  Het klinkt wat gek, maar in verzekeringstermen spreken we van een schadegeval wanneer je hond of kat ziek was of een ongeluk voorhad. Elke verzekeraar kan een maximumbedrag instellen dat je per schadegeval terugbetaald krijgt. Bij Belfius Direct Verzekeringen werken we met drie formules, waarbij in de formule Goud de dierenarts- en behandelingskosten onbeperkt terugbetaald worden.

 • Het jaarlijks plafond
  Sommige verzekeraars stellen een jaarlijkse terugbetalingslimiet in bij hun honden- of kattenverzekering. Is je kat al drie keer ziek geweest in hetzelfde jaar? Dan is het plafond misschien al bereikt. Bij Belfius Direct Verzekeringen hebben we geen jaarlijks plafond. Je kan dus keer op keer je dierenartskosten aan ons melden.

 • Het netwerk van dierenartsen
  Bij sommige verzekeraars moet je je huisdier laten behandelen bij een beperkt netwerk van dierenartsen. Bij Belfius Direct Verzekeringen maakt het niet uit door welke dierenarts in België je je huisdier laat verzorgen. Na de behandeling geef je het schadegeval aan en stuur je de rekening op. Heb je de formule Goud gekozen? Dan kan je zelfs de behandeling in het buitenland laten uitvoeren, op voorwaarde dat je hier minder dan drie maanden verblijft en de behandeling niet kon wachten tot je terugkeer naar België.

Wat dekt de Huisdierenverzekering van Belfius Direct Verzekeringen?

Bij Belfius Direct Verzekeringen bieden we drie verzekeringsformules aan: Brons, Zilver en Goud. Met de formule Brons komen we tussen bij de kosten van de dierenarts en de behandeling. Dit omvat onder andere röntgenfoto’s, een darmonderzoek, operaties… In de andere formules zijn extra zaken zoals een overlijdensvergoeding, opvangkosten en reisannulaties inbegrepen.

Hieronder een overzicht:

 1. Formule Brons
  Dit is de basisverzekering waarbij de dierenarts- en behandelingskosten tot €1.500 (hond) en €1.000 (kat) terugbetaald worden. Dit bedrag geldt per schadegeval.

 2. Formule Zilver
 • Dierenartskosten tot €2.500 (hond) en €2.000 (kat) worden terugbetaald per schadegeval
 • Tot €400 bij overlijden door ziekte of ongeval
 • Tot €400 bij diefstal of verlies
 • Tot €400 zoekbudget als je huisdier wegloopt
 • Tot €400 opvangkosten
 • Tot €750 voor reisannulaties

  Formule Goud
 • Dierenartskosten worden onbeperkt terugbetaald per schadegeval
 • Tot €750 bij overlijden door ziekte of ongeval
 • Tot €750 bij diefstal of verlies
 • Tot €750 zoekbudget als je huisdier wegloopt
 • Tot €750 opvangkosten
 • Tot €2.000 voor reisannulaties
 • Je hond of kat is ook verzekerd tijdens je verblijf in het buitenland van minder dan 3 maanden, op voorwaarde dat de behandeling niet kan wachten tot je terugkeer naar België.

Wat extra uitleg hierbij:

We hopen dat je lang zal kunnen genieten van het gezelschap van je lieve viervoeter. Als je huisdier toch binnen de eerste zes levensjaren sterft wegens ziekte, dan betaalt onze verzekering de aankoopprijs terug tot maximaal €400 euro (formule Zilver) of €750 euro (formule Goud).

Met een zoekbudget bedoelen we dat wanneer je kat of hond gestolen wordt of wegloopt, we je een budget toekennen dat je kan gebruiken om je huisdier terug te vinden. Je kan bijvoorbeeld affiches afdrukken en verspreiden zodat je hopelijk snel je lieve viervoeter terugvindt.

Wanneer je bij een onverwachte langdurige ziekenhuisopname geen opvang vindt voor jouw hond of kat, kan je hem/haar op onze kosten in een erkende kennel of kattenhotel laten verblijven.

Heeft je hond of kat een ongeval voor je op reis vertrekt of moet hij/zij een levensreddende operatie ondergaan, dan nemen we naast de dierenartskosten ook de terugbetaling van de niet-terugvorderbare annuleringskosten van een geboekte vakantie voor onze rekening.

Wat dekt de Huisdierenverzekering van Belfius Direct Verzekeringen niet?

Een hondenverzekering of kattenverzekering dekt onverwachte kosten. Zaken die sowieso moeten gebeuren zoals inentingen, standaard consultaties of castratie/sterilisatie (tenzij medisch noodzakelijk) zijn dus niet inbegrepen. Verder geldt een verzekering enkel voor kosten gerelateerd aan een ziekte die er nog niet was voordat je de verzekering afsloot. Hoe jonger je je viervoeter laat verzekeren, hoe beter.

Tandheelkundige ingrepen, tenzij veroorzaakt door een ongeval, en begrafenis zijn ook niet inbegrepen. Je vindt alle details over wat we wel en niet dekken in de infofiche en algemene voorwaarden.

Vanaf wanneer is mijn hond of kat verzekerd?

Je huisdier is verzekerd tegen ziekte vanaf de vierde maand na de start van de Huisdierenverzekering. Voor een ongeval is dat direct vanaf de start.

Wat kost het om mijn hond of kat te verzekeren?

Je vraagt je natuurlijk af wat de prijs is van een honden- of kattenverzekering. Hoeveel het bij Belfius Direct Verzekeringen kost om je huisdier te verzekeren, hangt af van een aantal factoren. We houden onder andere rekening met de leeftijd van je hond of kat en het ras. Je kan online in 5 minuten de prijs berekenen voor jouw hond of kat. Zowel rashonden als kruisingen zijn welkom.

Bereken de prijs voor je huisdier

Belangrijke informatie over de Huisdierenverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

 • Het Huisdierenverzekeringscontract heeft een minimumduur van 1 jaar. Dit wordt elk jaar stilzwijgend verlengd, tenzij je het ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzegt.
 • De Huisdierenverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
 • Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder