Een hond adopteren uit een asiel | Blog Belfius Direct

Wat als je een hond wilt adopteren uit een asiel?

18 maart 2024 - min. leestijd

- Huisdieren

Jaarlijks vangen onze dierenasielen meer dan 50.000 dieren op. Er is dus keuze genoeg om een toffe hond te vinden in het asiel. Zeker als het voor jou niet zo belangrijk is hoe zuiver het ras van de hond is. Hoeveel kost het om een hond uit een asiel te halen en waarom is dit een goed idee?

Waarom een hond uit het asiel adopteren?

Een van de voornaamste redenen om een hond uit het asiel te adopteren is dat je zo een achtergelaten hond een nieuwe thuis bezorgt. Daardoor komt weer plaats vrij voor andere honden die opvang nodig hebben. Asielhonden zijn normaal gezien ook al voorzien van alle nodige vaccins en zijn tot op een zekere hoogte al afgericht. Bovendien is de adoptie van een asielhond goedkoper dan een fokker. Uiteraard moet je eerst wel goed nadenken of je klaar bent voor een hond in je leven.

Hoeveel kost een hond uit het asiel?

Hoeveel het kost om een hond te adopteren hangt van hond tot hond af. De prijs voor adoptie uit een asiel bedraagt gemiddeld tussen de €125 en €300. De prijs voor een teefje is meestal iets hoger omdat de sterilisatie duurder is. Voor een puppy kan dit bedrag oplopen tot €400, terwijl je een oudere hond soms al aan €25 meekrijgt. In deze bedragen zitten de sterilisatie- of castratiekosten, de vaccinatiekosten en het chippen van de hond al inbegrepen.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat als je een hond uit het asiel haalt het de bedoeling is dat je hem zelf houdt. Je mag hem dus niet doorverkopen aan andere mensen. De meeste asielen vragen ook dat je minstens 18 jaar oud bent en in België verblijft. Je mag de hond ook niet gebruiken voor fokprogramma’s en uiteraard moet je voorzien in zijn basisbehoeftes.

Hoe kan je een asielhond adopteren?

Als je een asielhond wil adopteren, maak je een afspraak bij een asiel naar keuze. Er bestaan veel asielen, dus er zal zeker een bij jou in de buurt zijn. Aan de hand van enkele vragen zal een asielmedewerker je thuissituatie en levensstijl beoordelen en je zo een hond aanraden die bij jou het gelukkigst zal zijn. Ben je actiever of zoek je net een rustig hondenras? Woon je in een huis met een grote tuin of in een appartement? Dat zal allemaal bepalen welk karakter bij je past. In sommige gevallen komen de medewerkers van het asiel zelfs bij je thuis langs om de situatie goed in te schatten.

Enkele tips

We geven je ook als tip mee om altijd nog een nachtje over je keuze te slapen. Elke asielhond heeft al wat meegemaakt en ze zijn niet allemaal even gemakkelijk om mee om te gaan. Als je kinderen of een partner hebt, is het een goed idee om hen ook mee te nemen zodat je weet dat het hele gezin een klik heeft met de hond.

Heb je thuis al huisdieren? Vraag dan een proefperiode aan zodat je nieuwe hond en je huidige huisdieren aan elkaar kunnen wennen. Vraag ook naar het verleden, de medische geschiedenis en de tekortkoming van de hond zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Je hond verzekeren tegen kosten

Bij Belfius Direct Verzekeringen bieden we niet enkel verzekeringen aan voor mensen, maar ook voor dieren. Je hond maakt tenslotte toch ook deel uit van je gezin? Onverwachte dierenartskosten kunnen zwaar zijn om te dragen. Met een hondenverzekering zijn jij en je viervoeter gerust. Bereken online de prijs voor de Huisdierenverzekering van Belfius Direct Verzekeringen. Geldig bij elke dierenarts in België.

Bescherm je toekomstige hond

Kies uit 3 formules

Belangrijke informatie over de Huisdierenverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

  • Het Huisdierenverzekeringscontract heeft een minimumduur van 1 jaar. Dit wordt elk jaar stilzwijgend verlengd, tenzij je het ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzegt.
  • De Huisdierenverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
  • Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder