Alles wat je moet weten over het chippen van je hond

Alles wat je moet weten over het chippen van je hond

18 maart 2024 - min. leestijd

- Huisdieren

Overweeg jij om een hond in huis te nemen? Wat een geweldig vooruitzicht! We helpen je graag om je voor te bereiden op de komst van een harige metgezel. In dit artikel geven we je meer uitleggen over het chippen van je hond. Het laten chippen van je hond zorgt ervoor dat de kans groter is dat hij wordt teruggevonden wanneer hij is weggelopen.

Wat gebeurt er bij het chippen van een hond?

Bij het chippen van je hond wordt er een heel klein buisje ingebracht onder de huid je hond, aan de achterkant van zijn nek. In dit buisje zit een stukje micro-elektronica. Deze elektronica bestaat uit een spoel en een microchip. In de chip zit het registratienummer van je hond opgeslagen.

De dierenarts registreert in de centrale databank DogID het registratienummer van je hond samen met de kenmerken van het dier: het ras, de geboortedatum, het geslacht en de gegevens van de verantwoordelijke: jouw naam, rijksregisternummer, adres, telefoonnummer en eventueel je e-mailadres.

Wanneer een afleesapparaat bij je hond wordt gehouden, activeert de spoel de microchip. Deze zendt dan een signaal uit met het registratienummer. Het afleesapparaat vangt het signaal op zodat de dierenarts, asielmedewerker of politieagent te weten komt wie de eigenaar is.

Het inbrengen van de chip kan even pijn doen, zoals bij een vaccinatiespuitje, maar nadien voelt je hond de chip niet meer zitten. Hij heeft er dus geen last van. Je hond hoeft hiervoor niet verdoofd te worden. Een chip gaat gemiddeld 25 jaar mee, dus één dierenartsbezoek volstaat.

Waarom je hond laten chippen?

Sommige honden durven al eens weg te lopen. Zonder chip is het moeilijk te achterhalen wie de eigenaar is en zit er niets anders op dan de hond in een asiel te plaatsen. Met de chip kan de dierenarts jou bellen of mailen wanneer hij je hond gevonden heeft, op voorwaarde dat je je gegevens openbaar zet in de databank.

Is het laten chippen van je hond verplicht in België?

Ja, sinds 1988 moeten honden in België geregistreerd worden en een chip krijgen. Je dierenarts brengt beide in orde en bezorgt je nadien een kopie van het voorlopige registratiecertificaat en het paspoort van je hond. Na verwerking van de gegevens door DogID krijg je het finale registratiebewijs, dat bestaat uit twee stickers die je moet plakken in het paspoort van je hond.

Er is ook bepaald wanneer je je hond moet laten chippen: voor je hond acht weken oud is. Vanaf het moment dat de hond 6 weken oud is, kan je de chip laten inbrengen.

Hoeveel kost het chippen en registreren van een hond?

De dierenarts zal je zowel voor de registratie als voor het chippen van je hond aanrekenen. Hoeveel dit kost hangt af van de dierenarts. We vinden hier bijvoorbeeld een bedrag van €50 voor terug. Gelukkig is dit een eenmalige prijs en is een aanpassing van je gegevens gratis.

Hoe kan ik de gegevens van de chip van mijn hond aanpassen?

Als je de gegevens van je hond wilt controleren of aanpassen, moet je inloggen op DogID. Je geeft het registratienummer van je hond in en bewijst je identiteit met je elektronische identiteitskaart. Naast je contactgegevens kan je ook de status van je hond wijzigen naar: verloren, gestolen of overleden.

Opgepast: vanaf 1 mei 2021 moeten eigenaars omwille van de privacywetgeving expliciet in DogID de toestemming geven om hun gegevens openbaar te maken. Dit is niet verplicht, maar alleen zo zal je telefoonnummer en/of e-mailadres zichtbaar zijn wanneer men het chipnummer van jouw hond opzoekt.

Als je hond van eigenaar verandert, moet je de gegevens van het nieuwe baasje doorgeven aan DogID via de witte kaart. Dit is een kaart die je ontving na registratie van je hond die dient om een nieuwe verantwoordelijke door te geven.

Kan ik mijn hond verzekeren tegen diefstal of verlies?

Wanneer je je hond verliest, is er uiteraard niets dat hem kan vervangen. Bij Belfius Direct Verzekeringen verzekeren we honden tegen onverwachte dierenarts- en behandelingskosten, maar we ondersteunen ook baasjes bij diefstal of het verlies van hun hond (formules Zilver en Goud). Met formule Zilver krijg je €400 die je kan spenderen aan affiches en advertenties om je hond terug te vinden. Bij de formule Goud is dit zelfs €750.

Is je hond ondanks zijn chip en de zoektocht niet terug te vinden? Dan krijg je van ons €400 (of €750 met de formule Goud) om het verdriet te verzachten.

Meer weten over de Huisdierenverzekering?

Kies uit 3 formules

Belangrijke informatie over de Huisdierenverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

  • Het Huisdierenverzekeringscontract heeft een minimumduur van 1 jaar. Dit wordt elk jaar stilzwijgend verlengd, tenzij je het ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzegt.
  • De Huisdierenverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
  • Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder