4 criteria voor een goede hondenschool

Hoe kies je een goede hondenschool?

21 maart 2024 - min. leestijd

- Huisdieren

Uiteraard kijk je bij het kiezen van een hondenschool naar één die in de buurt ligt, maar dan nog blijft de keuze ruim. De titel ‘hondentrainer’ vraagt geen specifiek diploma, dus iedereen die wilt kan zijn eigen hondenschool starten. Daarom bekeken we voor jou hoe je een hondenschool vindt die past bij jou en jouw hond.

Wat verwacht je van de hondenschool?

Om te bepalen welke hondenschool bij jou past, moet je eerst nadenken wat je verwacht van de training. Wil je een puppy socialiseren en goed opvoeden, wil je je hond leuke trucjes aanleren of wil je echt deelnemen aan competities zoals canicross? Het is niet verplicht om een opleiding gevolgd te hebben, maar steeds meer trainers hebben gelukkig wel een certificaat van hondeninstructeur of gedragsdeskundige. Vraag dus gerust welke opleidingen de trainer gevolgd heeft.

Met deze criteria houd je best rekening

 1. De werkmethode
  Ten eerste is het belangrijk om na te gaan welke methode de hondenschool gebruikt. Er wordt best gewerkt met positieve bekrachtiging. Je hond wordt dus getraind op basis van beloningen, niet met straffen. Vroeger werd er vaak getraind met straffen, maar onderzoek toont aan dat de positieve bekrachtiging beter werkt, je hond minder stress bezorgt en zorgt voor een betere band tussen jou en je hond. Onderzoek of de trainer mee is met de laatste methodes. Een goede trainer is geduldig, empathisch en respectvol.

 2. Een persoonlijke aanpak
  Iedere hond heeft zijn eigen karakter. Daarom is het belangrijk dat de aanpak van de trainer afgestemd is op jouw hond. Vraag of je een les op een potentiële hondenschool mag bijwonen (zonder je hond) en observeer hoe het eraan toe gaat. Krijgen de baasjes en honden tips die bij het karakter van de hond passen? Krijgt de hond genoeg rustmomenten? Zijn de groepen klein genoeg voor individuele begeleiding van elke deelnemer of zie je dat deelnemers lang wachten op instructies? Hoe gaan de trainers om met honden met gedragsproblemen? Het is ook belangrijk dat je trainer je aanleert om het gedrag en de manier van communiceren van je hond te begrijpen.

 3. Het trainingsveld
  Wanneer je een les bijwoont, bekijk dan ook het terrein van de hondenschool. Is er een omheining rond het trainingsveld? Geen omheining zou een nadeel kunnen zijn als jouw hond los van de leiband gemakkelijk wegloopt. Een druk veld is goed voor een puppy die gesocialiseerd moet worden, maar kan te veel prikkels zijn voor een angstige of snel afgeleide hond. Een erg modderig veld kan dan weer lastig zijn als je niet zo goed ter been bent. Ga dus na of het terrein past bij jou en je hond.

 4. De kosten
  Last but not least, is het belangrijk om je te informeren over de prijzen. Cursussen met grote groepen zullen goedkoper uitvallen dan kleine groepen of privélessen, maar hebben het risico dat je minder opvolging krijgt van de trainer. Een grote groep werkt beter voor een puppy die nog gesocialiseerd moet worden, maar voor een angstige of gestresseerde hond kunnen privélessen beter zijn. Privélessen kunnen trouwens ook bij jouw thuis doorgaan. Houd rekening met de prijzen, maar kijk ook naar de specifieke noden van jouw hond.

Al gehoord van een hondenverzekering?

Wist je dat er een soort van hospitalisatieverzekering bestaat voor honden? Hoe jonger je hond is, hoe goedkoper de prijs. De Huisdierenverzekering van Belfius Direct Verzekeringen is een verzekering die onverwachte dierenarts- en behandelingskosten aan je hond vergoedt. Zo kan je met een gerust hart jouw hond de beste verzorging bieden.

Meer weten over de Huisdierenverzekering?

Ontdek de 3 formules

Belangrijke informatie over de Huisdierenverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

 • Het Huisdierenverzekeringscontract heeft een minimumduur van 1 jaar. Dit wordt elk jaar stilzwijgend verlengd, tenzij je het ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzegt.
 • De Huisdierenverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
 • Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder