Hoe verzorg je het gebit van je hond?

Hoe verzorg je het gebit van je hond?

18 maart 2024 - min. leestijd

- Huisdieren

Een goede tandverzorging is heel belangrijk. Tweemaal per dag je tanden poetsen, luidt het advies. En op tijd en stond naar de tandarts gaan. Maar heb je al nagedacht over de tandhygiëne bij je hond? Het poetsen van de tanden van je viervoeter is even belangrijk. In dit artikel leggen we uit waarom dit belangrijk is en hoe je het gebit van je hond verzorgt.

Waarom moet je de tanden van je hond poetsen?

Tandplak en tandsteen hopen zich in de mond van onze huisdieren op dezelfde manier op als bij ons. Het gevolg zijn tandproblemen zoals een tandvleesontsteking, een slechte adem en gaatjes. Daarom kan je best het gebit van je lieve viervoeter regelmatig reinigen.

Hoe reinig je de tanden van je hond?

 1. Raak de tanden aan
  Raak in het begin de tanden en het tandvlees van je hond aan met je vinger. Til de bovenlip op terwijl je de tanden aanraakt. Trek dan de onderlip naar beneden en kom zachtjes aan de ondertanden.

  Voelt je hond zich veilig? Herhaal dan dezelfde stappen en raak zijn tanden en zijn tandvlees overal aan met een tandenborstel: vooraan, achteraan, aan de zijkanten, bovenaan en onderaan. Prijs en beloon je hond voor het tolereren van deze stap.

 2. Breng de tandpasta aan
  Toon de hondentandpasta aan je hond. Laat hem wat van het goedje van je vinger likken. Breng de tandpasta aan op de tandenborstel en begin met het poetsen van de boventanden terwijl je zijn bovenlip omhooghoudt. Poets de tanden vooraan, achteraan en aan de zijkanten van de mond. Geef je hond ondertussen complimentjes.

  Poets dan de onderste tanden terwijl je de onderlip naar beneden houdt. Begin met de voortanden en ga dan verder met de tanden opzij en achteraan.

  Ten slotte poets je de buiten- en de binnenkant van de tanden, als je hond het kan verdragen. De binnenkant zal moeilijker zijn. Begin dus eerst met de buitenkant van het boven- en ondergebit, en geef je hond de tijd om te kalmeren.

 3. Beloon je hond
  Vergeet niet om je hond altijd te prijzen en te belonen voor goed gedrag. Tanden poetsen is niet natuurlijk voor dieren. Zorg ervoor dat de ervaring positief is (en blijft) door je hond overvloedig te prijzen, met lieve woorden of door hem te aaien.


Je kan je hond ook bij elke stap in het proces iets lekkers geven. Dit lijkt contraproductief omdat je net de tanden aan het schoonmaken bent, maar in het begin is het belangrijker dat je hond went aan het poetsen.

Welke tandenborstel kies je?

Koop een tandenborstel speciaal voor honden. Die vind je in een dierenwinkel of webshop voor huisdieren. De tandenborstel heeft een langer, gebogen handvat waarmee je gemakkelijker de achterste tanden bereikt. Label de tandenborstel van je huisdier en hou hem gescheiden van die van je gezin.

Welke tandpasta kies je?

Tandpasta’s voor mensen zijn niet geschikt voor honden. Ze kunnen giftige en schadelijke ingrediënten zoals fluoride bevatten. Er zijn een paar heel effectieve tandpasta’s voor dieren op de markt, met bijvoorbeeld kippen- of rundvleessmaak. Kies dus voor je hond een lekkere hondentandpasta.

Een hondenverzekering

Dierenartskosten kunnen hoog oplopen. Daarom biedt Belfius Direct Verzekeringen een hondenverzekering aan voor onvoorziene ziekte of ongevallen. Tandheelkundige problemen worden niet als een ziekte beschouwd (tenzij ze veroorzaakt worden door een ongeval). Dat soort behandelingen is dus niet inbegrepen in de verzekering. Om vaak hoge tandartskosten te vermijden, geven wij je deze waardevolle tips. Welke kosten worden dan wel gedekt door onze Huisdierenverzekering? Denk aan de rekeningen voor een kankerbehandeling, rugoperaties, röntgenfoto’s, darmonderzoeken ... en nog veel meer!

Meer weten over de Huisdierenverzekering?

Ontdek de 3 formules

Belangrijke informatie over de Huisdierenverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

 • Het Huisdierenverzekeringscontract heeft een minimumduur van 1 jaar. Dit wordt elk jaar stilzwijgend verlengd, tenzij je het ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzegt.
 • De Huisdierenverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
 • Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder