5 tips om als motorrijder je veiligheid te verhogen
Een motorrijder loopt 57 keer meer risico om zwaar gewond te raken of te sterven bij een ongeval dan een automobilist. Dat zeggen de cijfers*. Daarom zijn drie zaken heel belangrijk: je motor goed controleren, je vaardigheden op peil houden en veiligheidstips volgen. We geven je de tips graag nog eens mee.
Motorrijders worden vaak te laat opgemerkt door automobilisten. In 54% van de motorongevallen waarbij een andere weggebruiker betrokken is, werd het ongeval veroorzaakt doordat de andere weggebruiker de motorrijder niet op tijd gezien had. Draag dus felle kleuren of gebruik reflecterende accessoires zoals een fluohesje of een vest met reflecterende stroken. Kies eerder voor een felgekleurde helm (of plak er fluorescerende stickers op) en laat altijd het dimlicht en je rode achterlicht branden.
Houd voldoende afstand van andere weggebruikers en zorg dat je zo weinig mogelijk in de dode hoek terecht komt. Vermijd ook afdekking, of het verscholen zijn achter andere auto’s. Moeilijk te vermijden, maar dit kan je doen door bijvoorbeeld niet te lang achter dezelfde auto te rijden. Rijd ook links in het midden van je rijstrook zodat je beter zichtbaar bent. Een te hoge snelheid zorgt ook voor een langere remweg en minder tijd om te reageren. Veel motorongelukken gebeuren door snelheidsovertredingen.
17% van de motorrijders rijdt vaak zonder beschermende kledij. Nochtans vermindert de kans op ernstig letsel aan het onderlichaam met 69% als je motorlaarzen en een motorbroek draagt. Het dragen van handschoenen en een motorvest vermindert de kans op een letsel aan polsen en handen met 48%. Door te rijden zonder beschermende kledij neem je onnodige risico’s. Kijk ook na of je helm toe is aan vervanging.
Misschien gebruik je de motor regelmatig voor woon-werkverkeer. Heel handig want je mag als motorrijder auto’s inhalen bij file, maar niet iedere automobilist is hiervoor alert. Haal auto’s niet sneller in dan een verschil van 20 km/h en rijd in totaal niet sneller dan 50 km/h bij file. Gebruik steeds je pinkers als de file verder rijdt en je weer wilt invoegen. Zo weet iedereen wat je van plan bent.
In 40% van de dodelijke ongevallen met motorrijders is er geen andere partij betrokken. Dit komt in veel gevallen doordat de controle over het stuur werd verloren. Sommige motorrijders laten hun stalen ros op stal staan tot het mooi weer is. Vooral in de winter wordt de motor ingeruild voor de auto. Oefen dus rustig je behendigheid en balans voor je volop van je motorrit geniet.
* Bron voor dit artikel: onderzoek door Vlaamse Stichting Verkeerskunde
Belangrijke informatie over de Kilometerverzekering voor motor
Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
o Het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID)
o De Algemene Voorwaarden.
De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.
• Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.
• De Kilometerverzekering is een motorverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
• Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.