Zo werkt een kilometerverzekering

Is een kilometerverzekering eerlijker?

08 november 2023 - min. leestijd

- Mobiliteit

Wist jij dat de verzekeringspremie voor je auto deels wordt berekend op het gemiddelde aantal kilometers dat wij Belgen jaarlijks rijden? Wacht, zeg dat nu nog eens… De premie die jij jaarlijks betaalt aan je verzekeraar hangt af van het totale aantal kilometers dat alle Belgen samen rijden, ongeacht of je nu een zware asfaltvreter bent of niet? Inderdaad. Maar dat is toch helemaal niet eerlijk? En al zeker niet als je een pak minder rijdt dan de gemiddelde Belg.

Hoe wordt je premie berekend?

Het zit zo: bij het berekenen van de prijs probeert jouw verzekeraar in te schatten hoeveel kans jij het komende jaar maakt op een ongeval. Hij kijkt daarvoor naar het merk en model van je auto, naar je leeftijd en je achtergrond – lees: of je in het verleden al eens een ongeval hebt gehad.

Maar ook de inschatting van het aantal kilometers dat je zal rijden, telt mee. Hoe meer je rijdt, hoe meer kans je maakt op een ongeval: dat is logisch. Maar wat als je bijvoorbeeld maar 15.000 kilometer rijdt? Dan nog berekent de gemiddelde verzekeraar je premie vaak op het totale aantal kilometers dat we in België rijden.

Betaal jij de volle pot?

Stel: je gebruikt je auto bijna dagelijks. Tijdens de week rij je ermee naar je werk, maar af en toe neem je ook de fiets, in het weekend naar de supermarkt en naar je sportclub. Geen gigantische afstanden, het aantal kilometers op je teller is dan ook eerder bescheiden te noemen. Toch betaal je de volle pot voor je autoverzekering, terwijl die een groot deel van de tijd gewoon stilstaat - je betaalt dus ook als je auto op de parking van je werk staat, of in je garage. (Ja, rol gerust even met je ogen. Je zou voor minder.)

Het kan anders

Gelukkig is er een perfect alternatief voor de klassieke autoverzekering: de Kilometerverzekering van Belfius Direct Verzekeringen, waarbij je alleen betaalt voor de kilometers die je écht rijdt. Love it!

Hoe Belfius Direct Verzekeringen weet hoeveel kilometers je exact rijdt? Het principe is simpel: je maakt een schatting van het aantal kilometers dat je het komende jaar denkt te rijden. Een medewerker berekent een premie op basis van jouw inschatting en van een aantal vaste criteria, zoals het merk en model van je auto en je profiel. Na een jaar vraagt Belfius Direct Verzekeringen je dan om de juiste kilometerstand door te geven. Als blijkt dat je minder kilometers gereden hebt dan de schatting, betalen we een deel van je premie terug. Als je meer hebt gereden, betaal je bij.

Kortom: met een Kilometerverzekering kan je je wagen dus met een gerust hart in de garage laten staan, want je autoverzekering betaal je alleen als je effectief achter het stuur zit. En als je toch meer rijdt, word je niet afgestraft: je betaalt enkel voor de extra kilometers die je gereden hebt. Is dat niet eerlijk?

Je offerte in een aantal clicks!

Ontdek of jij kan besparen

Belangrijke informatie over de Kilometerverzekering

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

Het Kilometerverzekeringscontract heeft een minimumduur van 1 jaar. Dit wordt elk jaar stilzwijgend verlengd, tenzij je het ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzegt.

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
o Het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID)
o De Algemene Voorwaarden.

De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.

Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder