Winterse omstandigheden op komst?

Winterse omstandigheden op komst?

17 januari 2024 - min. leestijd

- Mobiliteit

Het is winter en dat kan leiden tot gevaarlijke wegen en schade aan jouw auto. Kweek de juiste reflexen aan om schade zoveel mogelijk te beperken.

Is jouw auto niet uitgerust met winterbanden?

Dan kruip je beter niet achter het stuur. Stel je rit liever uit, rij mee met iemand die beter uitgerust is of neem het openbaar vervoer, wanneer dat kan. Ook de (motor)fiets laat je beter staan. Moet je toch de baan op, zorg er dan voor dat jouw voertuig helemaal in orde is.

Check of je voertuig klaar is voor de winter en technisch in orde is

  • Controleer de koplampen, de verschillende lichten en de batterij.
  • Maak alle ruiten en spiegels ijzelvrij. Zien en gezien worden is een basisregel. Maak jouw koplampen sneeuw- en ijzelvrij en verwijder aangekoekt vuil voor je de weg opgaat. Anders schijnen jouw lichten minder ver en vermindert de zichtbaarheid. Net genoeg zien tijdens de eerste kilometers, tot de verwarming en de ontwaseming hun effect hebben, is echt geen goed idee. Bovendien riskeer je een boete.
  • Vul jouw sproeivloeistofreservoir met een antivriesmiddel en hou altijd een krabber binnen handbereik.

En nog meer tips

Matig je snelheid

Sneeuw en ijzel vergroten uiteraard het slipgevaar. Minder je snelheid dus drastisch, om de controle over het stuur niet te verliezen. Door langzaam te rijden, verklein je de kans dat je plots moet remmen en verkort je de remafstand. Op een besneeuwd of bevroren wegdek vergroot remmen bovendien het slipgevaar.

Hou afstand

Op een besneeuwde weg hou je best meer afstand dan anders. Sneeuw of ijzel verlengt de remafstand. Geef jezelf dus wat marge wanneer je moet remmen.

Kweek de juiste reflexen aan

Wanneer we met de auto aan het slippen gaan, is onze eerste reflex: remmen! Dat maakt het nochtans alleen maar erger. Haal liever de voet van het gaspedaal en laat de auto uit zichzelf vaart minderen. Voel je dat je gaat slippen? Draai het stuur dan in de richting van de schuiver om een kop-staartbotsing te vermijden. Makkelijker gezegd dan gedaan? Vermijd in ieder geval bruuske bewegingen.

Wees voorzien op lang stilstaan

Het kan gebeuren dat je rit langer duurt dan verwacht. File, een onberijdbare weg… en daar zit je dan: geblokkeerd in jouw auto bij vriesweer. Zorg er dus voor dat je altijd een deken, warme kleren, water en wat levensmiddelen bij je hebt. Zo bent je voorbereid op noodgevallen!

Toch geslipt?

Zo kan je schade of een ongeval aangeven bij de schadedienst van Belfius Direct Verzekeringen:

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder