Waarop letten bij aankoop tweedehandswagen?

Met deze tips ben je klaar om een tweedehandsauto te kopen

07 augustus 2024 - min. leestijd

- Mobiliteit

Je droomt van een (nieuwe) auto: misschien een Alfa Romeo of een Land Rover. Als je niet voldoende budget hebt, is een tweedehandsauto kopen een goed alternatief. Maar wat is de gepaste prijs voor een tweedehandswagen, kies je best voor een particulier of een autodealer en waarop moet je letten bij de aankoop?

Overname van een particulier of een autodealer?

In sommige gevallen kan het voordeliger zijn om je tweedehandsauto in het buitenland, bijvoorbeeld in Duitsland, aan te kopen. In dit artikel focussen we echter enkel op de aankoop van een tweedehandsauto in België.

Bij het kopen van een tweedehandsauto heb je de keuze tussen aankoop van een particulier, zoals een vriend of kennis van op het werk, of van een professionele autohandelaar. Het voordeel van een professionele handelaar is dat hij verplicht is je één jaar waarborg te geven, en je kan erop vertrouwen dat de wagen technisch in orde is. Hij is aansprakelijk voor verborgen gebreken. Het nadeel is dat je btw moet betalen en de prijs dus meestal 15 tot 20% hoger ligt*.

Als je de wagen overneemt van iemand die je kent, kan je meer te weten komen over de geschiedenis van de auto. Waarom doet je vriend hem weg? Hoeveel kilometers zijn ermee gereden? Wanneer was het laatste onderhoud? De wagen is niet noodzakelijk technisch in orde en de verkoper mag zijn aansprakelijkheid voor verborgen gebreken in het contract uitsluiten. Je hebt geen waarborg, maar de prijs ligt veel lager.

Hoeveel kost een tweedehandsauto?

Zoals hierboven al vermeld zal de prijs van de auto afhangen van bij wie je hem koopt: een particulier of een autoverdeler. Verder hangt de prijs af van het model van de wagen. Op autogids.be kan je vergelijken voor welke prijs een specifiek model gemiddeld tweedehands wordt verkocht.

Eens je deze richtprijs in het achterhoofd hebt, moet je goed kijken in welke staat de auto is en hoeveel kilometers er op de teller staan. Inspecteer de wagen goed voor aankoop en vraag of er al ongevallen mee zijn gebeurd. Start de motor goed zonder dat hij opgewarmd is? Komt het chassisnummer overeen met de documenten? Bij overname van een particulier raden we een testrit aan.

Welke administratie moet in orde zijn?

Wanneer je een tweedehandswagen koopt, moet de verkoper je de volgende documenten geven:

  • De originele aankoopfactuur met naam, adres, btw-nummer van de handelaar en andere gegevens
  • Het roze formulier ‘Aanvraag tot inschrijving van een voertuig’
  • Het keuringsattest van de tweedehandskeuring
  • Het gelijkvormigheidsattest
  • Het attest voor delpg-installatie, als de auto hiervan voorzien is
  • De CAR-PASS die de kilometerstand aangeeft

Als je overtuigd bent, laat je bij een particulier een contract opstellen in twee exemplaren. Bij een autoverdeler zal je een factuur ontvangen. Nadat de verkoop afgerond is, moet je je nieuwe auto nog inschrijven bij de Dienst Inschrijvingen van Voertuigen. Daarna krijg je je inschrijvingsbewijs en nummerplaat.

Bron: Informatie van de Belgische overheid

Laat je tweedehandsauto verzekeren

Voor veel of weinig kilometers

Belangrijke info over de Kilometerverzekering

Basiswaarborgen
• De vergoeding voor de stoffelijke schade aan derden wordt door deze verzekering beperkt tot maximaal €100.000.000 per schadegeval en is onbeperkt voor de lichamelijke schade aan derden.
• We zorgen bij een ongeval voor de sleping van je wagen en het vervoer van de ongedeerde inzittenden naar hun domicilie in België.

Optionele uitbreidingen
• Heb je een optionele waarborg Vervangvoertuig, dan slepen we je wagen na een ongeval, brand, poging tot diefstal of vandalisme in België of Luxemburg naar een hersteller en krijg je gedurende max. 20 dagen een vervangvoertuig. Als het voertuig gestolen is, is dit max. 30 dagen.
• Kleine Omnium
• Full Omnium

Belangrijkste uitsluitingen
• De BA Autoverzekering dekt geen lichamelijke schade van de bestuurder wanneer die aansprakelijk is voor het ongeval. Neem daarvoor de optionele waarborg Bestuurdersverzekering.
• De BA Autoverzekering dekt geen materiële schade aan het verzekerde motorrijtuig. Neem daarvoor de optionele waarborg Omnium.
• De BA Autoverzekering geldt niet indien een dief of heler een ongeval veroorzaakt met het verzekerde voertuig.

Elke verzekering bevat beperkingen en uitsluitingen, zowel voor de basiswaarborg als voor aanvullende waarborgen. Je vindt de volledige lijst hiervan in het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID) en de Algemene Voorwaarden.

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
o Het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID)
o De Algemene Voorwaarden.

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

• Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.
• De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
• Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder