Welke autoverzekering kiezen: BA of Omnium?

Welke autoverzekering past bij mij?

19 februari 2024 - min. leestijd

- Mobiliteit

Je hebt net een nieuwe wagen of een tweedehandswagen gekocht en je vraagt je af welke autoverzekering je best kiest. Geen zorgen. We geven je graag meer uitleg over jouw mogelijkheden zodat je kan kiezen wat het best bij je noden past.

Burgerlijke aansprakelijkheid en de Full Omnium

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat het wettelijk verplicht is om je auto te verzekeren voor Burgerlijke Aansprakelijkheid (BA). De BA-verzekering dekt de materiële schade* en lichamelijke letsels die door jouw voertuig aan anderen zijn aangebracht bij een ongeval, en lichamelijke letsels en kledijschade veroorzaakt door het verzekerde voertuig aan zwakke weggebruikers en aan passagiers. Dit is de minimale verzekering die je dient te nemen.

De autoverzekering Burgerlijke Aansprakelijkheid dekt geen materiële schade aan het eigen voertuig. Verzeker je ook graag de materiële schade aan je eigen voertuig, wanneer je in fout bent, dan kies je best voor de optionele waarborg Full Omnium.

* Bij de BA van Belfius Direct Verzekeringen is materiële schade gedekt tot een maximum van €100.00.000 per schadegeval.

Wat dekt de Full Omnium?

De Full Omnium dekt naast BA nog een heel aantal andere zaken, waaronder diefstal, brand, glasbreuk, schade ten gevolge van de natuurkrachten en loslopende dieren, en dit zonder franchise. Bij Belfius Direct Verzekeringen dekt deze verzekering ook vandalisme, schade als gevolg van een vluchtmisdrijf en schade zonder derden.

Als je bijvoorbeeld naar je geparkeerde auto stapt en ziet dat iemand tegen je auto is gebotst zonder dit aan te geven, krijg je met een Full Omnium de schade vergoed, na aftrek van een vaste franchise van € 500 of € 250. Rijd je tegen een paaltje en is er geen andere partij betrokken, ook dan komt de Full Omnium tussen. Ten slotte, heb je bij de Full Omnium recht op een vervangwagen wanneer jouw wagen niet meer bruikbaar is.

Wat dekt de Kleine/Mini Omnium?

De Kleine Omnium, ook Mini Omnium genoemd, dekt je net als de Full Omnium in geval van diefstal, brand, glasbreuk, schade ten gevolge van de natuurkrachten en loslopende dieren, zonder dat je zelf een deeltje moet betalen. Je krijgt ook indien nodig een vervangwagen. De Kleine Omnium dekt echter geen materiële schade aan je eigen voertuig en geen schade door vandalisme.

Wat dekken de Kleine en Full Omnium van Belfius Direct Verzekeringen niet?

• Schroeischade aan de binnenbekleding (bij brandschade zonder ontvlamming).
• Schade beperkt tot de banden van het verzekerde voertuig.
• Schade aan voorwerpen die in het verzekerde voertuig worden vervoerd.

Elke verzekering bevat beperkingen en uitsluitingen, zowel voor de basiswaarborg als voor aanvullende waarborgen. Je vindt de volledige lijst hiervan in het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID) en de Algemene Voorwaarden.

Hoe verzeker je je eigen lichamelijke schade?

Bij een ongeval waarbij de tegenpartij in fout was, worden jouw materiële en lichamelijke schade door de verzekering van de tegenpartij vergoed. Ben jij echter in fout, dan worden de kosten van jouw eigen lichamelijk letsel niet vergoed, tenzij je de optionele waarborg Bestuurdersverzekering hebt afgesloten. Over de passagiers moet je je geen zorgen maken, hun lichamelijke schade is al gedekt via jouw BA.

Welke optionele waarborgen zijn er nog?

Wil je helemaal gerust zijn, dan voeg je de optionele waarborg Rechtsbijstand toe aan je autoverzekering. Geraken jij en de tegenpartij het niet eens over wie aansprakelijk is voor de schade van het ongeval, dan zal deze waarborg ervoor zorgen dat jouw rechten verdedigd worden.

Welke autoverzekering past bij jouw noden?

Welke autoverzekering je neemt, kan je onder andere laten afhangen van je autolening en de ouderdom van je auto. Bij gloednieuwe wagens en wagens tot 5 jaar oud, wordt de Full Omnium aangeraden. Na 3 à 5 jaar zeggen volgens VAB* de meeste mensen hun Omnium op. Nochtans kan een Omnium ook na die periode zinvol blijven. Je kan ook kiezen voor de Kleine Omnium. Is je wagen ouder dan 10 jaar, dan is de waarde al zoveel gezakt dat men de omniumverzekering vaak laat vallen.

*Bron: VAB artikel

Kilometerverzekering of gewone verzekering

Nu je weet uit welke waarborgen je kan kiezen, moet je ook nog bepalen of je een gewone autoverzekering afsluit of een autoverzekering per kilometer. Met een kilometerverzekering hangt de prijs van je verzekeringspremie af van hoeveel kilometers jij jaarlijks rijdt. Je wordt dus beloond als je minder kilometers gereden hebt. Bij Belfius Direct Verzekeringen schat je aan het begin van je verzekeringsperiode hoeveel jij zal rijden en heb je een jaar later minder gereden, dan krijg je geld terug.

> Lees ook: Hoe werkt een kilometerverzekering?

Simuleer je autoverzekering

Nu je een idee hebt welke autoverzekering bij je noden past, kan je beginnen met prijzen vergelijken. Simuleer online je autoverzekering zodat je in enkele klikken weet hoeveel de verzekering van jouw auto zou kosten. Het overzicht van de simulatie van je autoverzekering krijg je nadien in je mailbox zodat je op het gemak een beslissing kan nemen. Overtuigd? Dan kan je bij ons volledig digitaal je verzekering afsluiten!

Start mijn simulatie

Jouw autoverzekering op maat

Belangrijke informatie over de Kilometerverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
o Het informatiedocument over het verzekeringsproduct (IPID)
o De Algemene Voorwaarden.

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

• Het Kilometerverzekeringscontract heeft een minimumduur van 1 jaar. Dit wordt elk jaar stilzwijgend verlengd, tenzij je het ten minste 3 maanden voor de vervaldag opzegt.
• De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
• Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder