Alles wat je moet weten over de autokeuring

Alles wat je moet weten over de autokeuring

31 juli 2024 - min. leestijd

- Mobiliteit

Moet je voor het eerst met je auto naar de technische controle? Dat kan best spannend zijn! Wat controleert de autokeuring, hoe vaak moet je gaan en welke documenten moet je zeker bij hebben? Met deze tips ben je beter geïnformeerd en kan je vermijden dat je je wagen opnieuw moet laten keuren.

Wat controleert de autokeuring?

Bij een technische keuring wordt nagegaan of je voertuig geen gebreken vertoont. Dit is belangrijk voor de verkeersveiligheid en het milieu.

Het keurcentrum zal volgende zaken controleren: de reminstallatie; de stuurinrichting en het stuurwiel; de ruiten, spiegels en ruitenwissers; de lichten; de assen, wielen, banden en vering; het chassis; de veiligheidsgordels en andere uitrusting; geluid en emissies (CO-test voor benzinemotoren, roettest voor dieselmotoren); de kentekenplaat en het chassisnummer.

Wanneer moet je naar de technische controle gaan?

Je bent wettelijk verplicht om zelf in de gaten te houden wanneer je met je voertuig naar de keuring moet. Dit staat aangegeven op je keuringsbewijs. De keuringscentra versturen in de weken die aan de keuring voorafgaan een herinneringskaart om je voertuig tijdig aan te melden.

Nadat je voertuig vier jaar oud is (te rekenen vanaf de eerste in verkeerstelling), moet er voor het eerst ermee naar de technische keuring. Daarna moet hem jaarlijks laten keuren, binnen de 2 maanden vóór het verstrijken van je laatst afgeleverde keuringsbewijs. In sommige gevallen krijg je een bonus, en moet je pas na twee jaar opnieuw naar de keuring gaan. De timing van de keuring kan ook afhangen van specifieke omstandigheden, je moet bijvoorbeeld een auto laten keuren die je opnieuw in het verkeer brengt.

Als jouw wagen een gebrek vertoont, zal je hem later in hetzelfde keuringscentrum opnieuw moeten laten keuren. Je betaalt dus opnieuw voor de autokeuring.

Welke documenten moet je zeker bijhebben?

Er zijn een aantal boorddocumenten die je mee moet brengen wanneer je je voertuig naar de technische controle brengt, namelijk:

  • Het Belgische inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs
  • Het gelijkvormigheidsattest of Certificate of Conformity (COC)
  • Het laatste keuringsbewijs
  • Een geldig verzekeringsbewijs (wit of groen papier of elektronisch)
  • Indien van toepassing: de attesten voor de uitrusting(en) van het voertuig (bv. CNG/LPG/ADR-attest…)
  • Indien van toepassing: het identificatieverslag
  • Indien LPG of CNG: zorg ervoor dat er voldoende LPG of CNG in het reservoir van uw wagen zit.

Lees ook: ‘Alles wat je moet weten over het verzekeringsbewijs’

Hoe kan je een rood keuringsbewijs vermijden?

Door zelf je auto te controleren voor je naar de keuring gaat, kan je defecten opsporen en tijdig laten herstellen. Kijk na of alle lichten van je auto werken, of ze in goede staat zijn en niet loshangen. Kijk je bandenspanning na. Zorg ervoor dat je nummerplaat goed leesbaar is. Bekijk voor je je auto laat controleren ook je laatste keuringsbewijs en laat eventuele opmerkingen of waarschuwingen herstellen.

Zo, met deze tips kan je met een gerust hart je auto binnen brengen bij de keuring! De wetgeving rond mobiliteit en mobiliteit zelf evolueert, en wij evolueren bij Belfius Direct Verzekeringen mee met een autoverzekering die zich aanpast aan jouw verbruik.

Bron: Technische vereisten autokeuring Belgium

Ben jij tevreden over je autoverzekering?

Ontdek de Kilometerverzekering

Belangrijke informatie over de Kilometerverzekering

Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:

De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.

  • Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.
  • De Kilometerverzekering is een autoverzekering naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
  • Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder