Mijn voertuig is ingevoerd, hoe pak ik dit aan?

In de meeste gevallen kan een geïmporteerd voertuig ingeschreven worden door de verzekeraar via het platform Webdiv. Wij regelen de inschrijving van zulke voertuigen bij de DIV. Voertuigen daarentegen die niet voldoen aan alle inschrijvingsvoorwaarden van dit platform dienen ingeschreven te worden bij een kantoor van de DIV. Wij zorgen voor de inschrijving van deze voertuigen door de originele documenten die nodig zijn voor de inschrijving van jouw voertuig bij de DIV op te sturen.

Hieronder vind je de te volgen procedure. Het is van het allergrootste belang dat elk van de stappen gevolgd wordt in de vermelde volgorde.

1. Geïmporteerde tweedehandsauto
Eerst en vooral dien je je geïmporteerd voertuig te presenteren aan de douane om het vignet E705 te verkrijgen.
Om dit te doen dien je over de volgende documenten te beschikken:

  • Aankoopfactuur.
  • Gelijkvormigheidsattest.
  • Origineel inschrijvingsbewijs van het voertuig (buitenlands).

Om het voertuig bekend te maken in de DIV-databank kan je de technische gegevens ervan met een eID-kaartlezer “preregistreren” via de applicatie https://es.mobilit.fgov.be/preregistratie/.
Als je voertuig niet gepreregistreerd is, dient je aanvraag tot inschrijving door de DIV te worden behandeld.

Daarna dient je voertuig naar de technische keuring voor verkoop te gaan waar je een aanvraag tot inschrijving zult krijgen. Dit hoeft enkel als je een voertuig invoert dat niet op jouw naam staat.

Vervolgens is het nodig dat je ons de volgende documenten toestuurt:

  • Het originele aanvraagformulier voor inschrijving, ingevuld en ondertekend.
  • Het vignet E705.
  • Het originele buitenlandse inschrijvingsbewijs.
  • Een kopie van jouw aankoopfactuur.
  • Kopie van het gelijkvormigheidsattest (niet verplicht maar ten zeerste aangeraden).

Als de inschrijving niet kan gebeuren via het platform Webdiv, dien je ons bovenstaande documenten te sturen met de post.
Na ontvangst van jouw kenteken, dien je ons het nummer mee te delen, zodat we je jouw verzekeringsbewijs (vroeger “groene kaart”) kunnen sturen.

2. Geïmporteerde nieuwe auto
Als je een nieuwe auto gekocht hebt in het buitenland, zal de garagehouder jou het formulier ‘aanvraag tot inschrijving’ geven. Je hoeft ons gewoon dit ingevulde en ondertekende formulier te sturen en wij zullen jouw voertuig inschrijven op Webdiv.

Wat gebeurt er als we jouw voertuig niet kunnen inschrijven via Webdiv?
Eerst en vooral moet je je ervan verzekeren dat je voertuig juist gepreregistreerd is. Als dat niet het geval is, neem je contact op met je garagehouder.

Heb je nog vragen of hulp nodig?

We helpen je graag verder