Wat te doen bij een verhuis: jouw verhuischecklist
Een verhuis kan best chaotisch verlopen en voor wat stress zorgen. Vaak gaat het ook gepaard met een grote opruimactie. Adem rustig in en uit, want met deze verhuischecklist heb je alles onder controle.
• Wanneer is het D-Day?
Zet je verhuisdatum vast. Als je verhuist op vrijdag kan je in het weekend rustig uitpakken. Als je verhuist op een werkdag, kan je met je werk regelen dat je die dag vrijaf neemt (bijvoorbeeld via klein verlet, indien dit voorzien is).
• Meten is weten!
Ga langs in je nieuwe woning en haal je meetlint boven. Zo kan je puzzelen waar je meubels zullen passen in je nieuwe thuis. Denk bij grote meubels zoals je zetel na hoe je die binnen zal krijgen. Misschien is het nodig om een raam te gebruiken of verhuislift te regelen. Kijk ook waar de aansluitpunten zijn voor je tv etc.
• Less is more
Maak van de gelegenheid gebruik om spullen die je niet meer nodig hebt, weg te doen. Je kan ze verkopen op tweedehandssites, een tweede leven te geven in de kringloopwinkel of weggooien.
• Wat ik zelf doe, doe ik beter?
Beslis of je zelf al je spullen gaat verhuizen of een verhuiswagen huurt. Bekijk al verschillende prijzen en maak een keuze. Als een verhuisbedrijf je helpt, kijk dan goed het contract na en controleer de datum en afgesproken prijs. Haal ook verhuisdozen in huis.
• Waar zijn die handjes?
Kan je alleen/met je gezin verhuizen of is het nodig om familie of vrienden op te trommelen? Laat hen dan nu alvast iets weten zodat ze hun agenda vrij houden. Kijk ook na of je parkingruimte hebt voor je woning. Eventueel moet je parkeerborden regelen met je gemeente om de plaats vrij te houden voor je verhuiswagen.
• Schreeuw het van de daken
Denk eraan om verschillende instanties te informeren dat je verhuist:
je nieuwe gemeente
je werk
je bank
je mutualiteit
je leveranciers (internet, elektriciteit, gas, water)
je verzekeraar
de belastingdienst
je huis-en tandarts
je familie en vrienden.
Pas je adres ook aan voor al je abonnementen en het adres van je gechipte hond of kat, als je huisdieren hebt.
• Wie past op mijn kinderen of huisdier?
Tijdens de verhuis ook nog eens op je peuter passen, is niet ideaal. Laat kleine kinderen even bij een vriend of familielid verblijven. Ook als je huisdieren hebt, breng je ze de dag van je verhuis best naar een vriend of familielid.
• De koelkast leegeten
Denk tactisch na over je aankopen in de weken voor je verhuis. Probeer je diepvries en koelkast zoveel mogelijk leeg te eten zodat je dit niet moet verhuizen. Minstens één dag voor je verhuis, poets je je lege koelkast en laat je hem ontdooien.
• Haal de schroevendraaier boven
Niet alle meubels kunnen in één stuk verhuisd worden, dus je zal sommige meubels uiteen moeten halen. Zorg dat je al het nodige gereedschap in huis hebt om dit klusje vlot te klaren. Je kan de meubelstukken in dekens wikkelen om ze te beschermen.
• Labels, labels, labels
Zet een leuk muziekje op en steek je spullen in dozen. Plak dan op iedere doos een label waarop staat wat er ongeveer in zit en naar welke ruimte het moet. Gebruik genoeg handdoeken of krantenpapier voor breekbare of scherpe voorwerpen. Maak luchtgaten in de dozen als je kleine planten inpakt.
• Ingewikkeld? Neem een foto.
Als de bedrading van je modem en tv voor jou een mysterie zijn, neem dan een aantal duidelijk foto’s voor je de draden uittrekt en de apparaten inpakt. Leg altijd zwaardere items onderaan de doos en lichtere er bovenop.
• Controleer de meterstand
Noteer wat je laatste meterstand is zodat je dit kan doorgeven aan de elektriciteitsleverancier. Neem eventueel een foto zodat er geen discussie is.
• De laatste stap… poetsen
Als laatste pak je je kuisgerief in, want dit heb je nog nodig eens je woning leeg is. Denk maar aan de stofzuiger, vodjes, spray voor de ramen… Zet de verwarming uit, kijk alle ruimtes nog eens na en geef de sleutel(s) terug af aan de huisbaas.
• Houd de deur open
Blokkeer de deur (met bijvoorbeeld een stukje hout) zodat je deze niet altijd open en dicht moet doen. Zet elke doos al meteen in de ruimte waarin hij thuishoort.
• Rustig uitpakken
Begin bij het uitpakken eerst bij de zaken die je snel nodig hebt zoals je bed en je toiletspullen. De andere zaken kan je de komende dagen nog op je gemak uitpakken. Eventueel kan je eerst de muren nog in jouw stijl verven voor je je installeert.
• Controleer het sanitair en de installaties
Kijk nog eens na of het sanitair overal goed werkt en geef de meterstand van je nieuwe (en oude) woning binnen de 5 werkdagen door aan je leverancier. Laat je koelkast en diepvries nog een dag staan voor je ze weer opstart.
• Wijzig het adres van je voertuig
Heb je een auto of motor? Ga dan langs bij je gemeente en wijzig het adres voor je auto en/of motor.
• Hallo buren!
Rust een paar dagen uit van je inspanningen en ga dan hallo zeggen aan je buren. En natuurlijk kan je ook housewarmingfeestje regelen om je vrienden en familie je nieuwe woning te tonen.
Belangrijke informatie over de Huurdersverzekering
Voor je een contract ondertekent, verzoeken we je deze documenten te lezen:
De Bijzondere en Algemene Voorwaarden hebben voorrang op commerciële brochures en andere commerciële teksten.
Je sluit deze verzekering af voor 1 jaar. Het contract wordt op vervaldatum stilzwijgend verlengd voor opeenvolgende periodes van één jaar, tenzij een van de partijen het opzegt volgens de voorwaarden en omstandigheden in de Algemene Voorwaarden.
De Huurdersverzekering is een verzekeringsproduct naar Belgisch recht van Belfius Direct Verzekeringen, handelsnaam van Belfius Insurance NV, Karel Rogierplein 11, 1210 Brussel, RPR Brussel BTW BE 0405.764.064, verzekeringsonderneming toegelaten onder nummer 0037.
Voor klachten kan je de klachtenprocedure volgen.