Waarom Belfius Direct Verzekeringen toegankelijkheid zo belangrijk vindt
Belfius Direct Verzekeringen staat voor jou klaar. Voor jou, voor alle andere inwoners van ons land, en heel bijzonder ook voor mensen met specifieke noden en hun mantelzorgers. Want iedereen heeft het recht om gebruik te maken van onze verzekeringen, zonder uitzondering en in elke fase van het leven.
Daarom stellen we alles in het werk om onze diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Lees gerust welke initiatieven we vandaag al nemen. We gaan nog verder, elke dag zetten we stappen om ons doel te bereiken: iedereen vlot en makkelijk toegang geven tot verzekeren.
Wat we vandaag al doen
Iedereen makkelijk toegang geven tot onze verzekeringen, dat vinden we belangrijk. Ontdek hoe we dat aanpakken:
- Onze Belfius-teams krijgen vorming over de normen rond toegankelijkheid.
- Voor opleidingen en bijkomende inzichten werken we samen met AnySurfer, een project van Blindenzorg Licht en Liefde vzw.
- Wanneer we nieuwe diensten bedenken en ontwikkelen, houden we meteen rekening met de normen rond toegankelijkheid.
- Focus op digitale toegankelijkheid (teksten in B2-niveau, een toegankelijke grafische lay-out, keyboard navigatie en tagging) maakt bij élk nieuw project deel uit van onze manier van werken, van ontwerpfase tot testen,
- We proberen onze informatie in een heldere, eenvoudige taal te schrijven (B2-taalniveau), al zullen sommige onderwerpen moeilijker blijven dan andere. Je kan tekst op de Belfius Mobile app laten voorlezen. De app ondersteunt de schermlezers van Apple en Google. Meer informatie over de digitale toegankelijkheid van je Belfius Mobile app vind je op je aanmeldscherm rechtsboven achter de drie puntjes.
Waar we nog aan werken
- We werken aan toegankelijke digitale flows op onze website door onder andere navigatie via het toetsenbord, contrast checks voor kleurblinden en optimalisatie van het screen readen.
- Nog niet alle tekst is geschikt voor lezers met een B2-taalniveau. Wanneer je een taal beheerst op B2-niveau, dan kan je volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Vreemde Talen onder andere de hoofdgedachte van een ingewikkelde tekst begrijpen, spontaan deelnemen aan een gesprek, zelf ook een gedetailleerde tekst schrijven en je mening over een actueel thema toelichten.
- Nog niet alle afbeeldingen en iconen hebben een alternatief in tekst.
- Op sommige grafische elementen hielden we nog onvoldoende rekening met kleurcontrast, lettergrootte, interlinie…
- Nog niet alle digitale communicatie - zoals foto’s, grafieken, pictogrammen, tabellen… - kan worden voorgelezen door een schermlezer