Auto overnemen van echtgenoot of ouder | Blog Belfius Direct

Wat als je een auto wilt overnemen van je echtgenoot of ouder?

23 november 2023 - min. leestijd

- Mobiliteit

Misschien wil je de auto behouden nadat je vader is overleden of nadat je van werk veranderde. Of jij en je partner zijn net uit elkaar en je mag de auto overnemen. In welke gevallen is overdracht van een voertuig zonder verkoopakte toegestaan? Moet je hierop belasting betalen en kan je de auto meteen gebruiken? We leggen het je uit.

Wanneer is overdracht van een voertuig en kentekenplaat mogelijk?

Er zijn drie gevallen waarin het mogelijk is om een auto zonder verkoopakte en wijziging van de kentekenplaat over te nemen van iemand. Namelijk van je (overleden) echtgenoot, je wettelijk samenwonende partner of van een ouder. In alle andere gevallen is dat niet mogelijk.

    Moet je belasting op inverkeerstelling betalen?

    Belasting op inverkeerstelling (BIV) is een eenmalige belasting die elke eigenaar van een nieuw of tweedehandsvoertuig moet betalen vanaf de ingebruikname van het voertuig op de openbare weg in België. Moet je dit dan opnieuw betalen als je een voertuig overneemt?

    Als je het voertuig overneemt van je echtgenoot, je wettelijk samenwonende partner, je ex-partner door scheiding of je ex-wettelijk samenwonende partner moet je de BIV niet nog eens betalen wanneer je het voertuig opnieuw inschrijft. Dat geldt dus ook als de scheiding nog niet definitief is en jullie nog niet wettelijk of officieel uit elkaar zijn. Als je partner overleden is, is het voldoende dat degene die het voertuig overdraagt de BIV al betaald heeft. Neem je het voertuig over van je moeder of vader, dan moet je de BIV wel nog eens betalen. 

    Mag je de auto meteen gebruiken?

    Of je nu de auto overneemt van een ouder of van je partner, er zal sowieso wat administratie op je af komen. Bij overname van een ouder moet je bijvoorbeeld je geboorteakte afhalen bij de gemeente, een geschreven verklaring van akkoord of bewijs van overlijden hebben van de ouder, de manuele inschrijving bij de DIV regelen… Het kan een maand of langer duren voordat alles wettelijk in orde is.

    In het geval van partners wordt het door de vingers gezien als je rijdt met de auto van je partner terwijl de administratie in orde wordt gebracht. Neem je als dochter of zoon de auto over, dan kan je de auto in tussentijd niet gebruiken.

    Als je dit wil vermijden, kan je de auto laten keuren voor de verkoop. Je ouder verkoopt de auto dan aan jou voor een bedrag van nul euro. Je betaalt een kleine 80 euro voor de keuring en schrijft de wagen dan in. De volgende dag ontvang je je nieuwe nummerplaat en kan je de baan op.

    Wat als de auto geen Europese nummerplaat heeft?

    In 2010 voerde België een nieuwe nummerplaat in naar Europees model die begint met het cijfer 1 of 2. Heeft de auto die je wil overnemen een niet-Europese nummerplaat, dan moet je sowieso een nieuwe nummerplaat aanvragen. Daarvoor moet je een administratieve keuring laten uitvoeren, waarna je het roze formulier ontvangt. Je verzekeraar stuurt dan het vignet op.

    Meer info over de Kilometerverzekering van Belfius Direct Verzekeringen

    Lees voor het afsluiten van een verzekering het informatiedocument en de Algemene Voorwaarden.

     Op zoek naar een autoverzekering?

    Verzeker je wagen per kilometer

    Heb je nog vragen of hulp nodig?

    We helpen je graag verder